Kayan yazı

hukuk felsefesi ve sosyolojisi arkivinin tüm sayılarına çevrim içi erişebilirsiniz http://hfsa-sempozyum.com/ diğer önemli bir kaynak hukuk kuramı http://www.hukukkurami.net/

27 Ekim 2017 Cuma

Dersler Hakkında Genel Bir Özet ve Vize Hakkında

arkadaşlar merhaba

derse ilişkin fazlaca "biz bu derste tam olarak ne işliyoruz" sorusu ile karşılaştım. Bu soru aslında vizede çalışacak yerin net bir şekilde belirlenmesi için soruluyor.
Buna yönelik olarak gerek derste gerekse tek tek sorulduğunda cevapladım.

özetle:

-sosyolojik imgelem nedir?

-sosyolojinin temel iddiaları nedir?  Tarihsel süreçte nasıl ve neden ortaya çıkmıştır?

- bugüne kadar birinci sınıf olmanız nedeniyle hukuk nedir, hukuk boyutları nelerdir, hukukun üç boyutu konuları işledik. (bkz: 5 Dakika Hukuk Felsefesi (Gustav Radbruch))

-hukuki düşüncenin tarihsel değişim ve dönüşümünü farklı derslerde değindik.

-hukuk- kültür ilişkilerinden bahsettik

-H. Spencer

-WG Sumner

-St. Simon

vize sınavı kapsamında Bir ceza avukatının anıları ve Sineklerin tanrısı kitabını okumanız lazım.
bu yazının sonuna her hafta konuştuğumuz, tartıştığımız makaleleri ekliyorum onlar da sınav kapsamında. kitaplar için bilmemiz gereken şey şu: ne anlatıyor, meselesi ne, hukuk ile ilgileri nereden kaynaklanıyor ve makaleler hakkında bilmeniz gereken şey de şu: neyi anlatıyor, neyi, nasıl tartışmış. yoksa ezber yapmanıza gerek yok. şayet makaleleri tartıştığımız üçüncü derse kalıyorsanız bunları biliyorsunuzdur.

bugüne kadar olan konular bunlar.

önümüzdeki hafta tartışacağımız makale:

http://www.journals.istanbul.edu.tr/iuhfm/article/view/1023004297/1023003893


Nurullah Kunter

"HUKUK", "MUHAKEME HUKUKU" VE CEZA MUHAKEMESİ HUKUKU (KÜRSÜDE SON DERS)
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mecmuası
Cilt 45, sayı 1-4, 



bugün derste bahsettim, Hamide Topçuoğlu hocanın kitabı yardımcı kaynak olarak kullanabilirsiniz. Ancak oldukça teferruatlıdır. (Ders kapsamında o kadar ayrıntılı işlemediğimizi hatırlatırım)


http://kitaplar.ankara.edu.tr/dosyalar/pdf/383.pdf

Hamide TOPÇUOĞLU
XIX. Yüzyıl Sosyologlarında Hukuk Anlayışı


Peki sınav nasıl olacak: kesin olarak bilmiyorum. ama içinde en az 25-30 puanlık bilgi ve yorum gerektiren bir klasik soru olacak. kalan kısımın hepsi klasik olabileceği gibi çoktan seçmeli, boşluk doldurmalı ya da kısa cevaplı olabilir. Sizi ters köşe yapmak gibi bir niyetimiz yok. Ama derste anlattığımız mutlaka göz atın dediğimiz şeyler elbette sizin ve sınav sorumluluğu kapsamındadır. 


NOT:  Lütfen geçme kaygınız olmasın. kavrama ve merak duygularınızı geliştirmeye çalışın. Verdiğimiz makaleler buna yönelik, ayrıca araştırmayı nasıl yapabileceğiniz, kaynaklara nasıl erişilebileceğinizi derste anlattım. Bu yeni öğrendiğiniz yöntemleri, kaynakları kullanarak öğrenmenin keyfini çıkarmaya bakın. Dersler geçiliyor, okul bitiyor. Siz keyif almaya, bilgi ve becerinizi arttırmaya bakın.


önümüzdeki iki hafta  bir aksilik olmaz ise doğrudan kitaplarda yer alan, sizin de seveceğinizi düşüdüğüm(!), daha çok net bilgiyi içeren A.comte, Durkheim ve belki Karl Marx işleyeceğiz.


iyi çalışmalar, kolay gelsin...


Kişisel not: Maalesef bugün hem ilk iki hem de üçüncü saatte kendime yakıştıramadığım şekilde sizi sessiz olmaya çağırdım. Kullandığım ifadelerden memnun değilim. O ifadeleri kullandım zira, imza atmak için derse gelse de, bir hukuk öğrencisine sessiz olun denmesini önce hukuk öğrenciliğine ve kendime küçük düşürücü bir ifade hatta hakaret olarak görüyorum. Ayrıca bahane olmamakla birlikte biraz hasta olmam da bu ifadeleri kullanmamda etkili oldu. Bugün kırdığım arkadaşlar varsa özür dilerim.


Nedense bu sene geçen senelerde olmadığı kadar bu konudan muzdaribim. Bu konuya bir çözüm bulma(m)nız lazım. Bu konuda çok rahatsızım.


yukarıda açıkladığım konular olmamak kaydıyla kokcuhalil@gmail.com üzerinden sorularınızı sorabilirsiniz. düşüncelerinizi, katkılarınızı iletebilirsiniz. Lütfen acil durumlar (mesela sizi biri kaçırıyorsa bu bir acil durumdur) dışında sade ve sadece e-posta yolu iletişim kurunuz.

Makaleler:




Saim ÜYE
Amerikan Hukuku ve Asya Kültürü: Bir Karşılaşma
Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi Arkivi 17. Kitap 2007 109-120





Ahmet Ulvi TÜRKBAĞ
Pasta Tarifleri Üzerine Bir İnceleme: küreselleşme ve adalet
Doğu Batı düşünce dergisi - Şubat-Nisan 2002 Sayı:18 s.273-283





Ragıp SARICA
İdare Hukuku ve İlimleri Dergisi
Cilt 9, Sayı 1-3 (1988)
Prof. Dr. Lütfi Duran'a Armağan Özel Sayısı

Nazlı Hilal DEMİR
Yayınlanmamış Makale
Hukuk Felsefesi Akımları Işığında Speluncean Gezginleri






Kemal Gözler,
"Sokak Düğünleri ve Hukuk”,
Zabunoğlu Armağanı,
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Yayınları, 2011, s.352-371.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder